Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 24.04.2020

  ПРЕПОРАКИ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ОСТВАРУВАЊЕТО НА ПРАВАТА НА ДЕТЕТО ВО...

  повеќе
 • 31.03.2020

  ПРЕПОРАКА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ДО ВЛАДАТА НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА,...

  повеќе
 • 26.03.2020

  ПРЕПОРАКИ ЗА ПОСТАПУВАЊЕ СО ЛИЦАТА ЛИШЕНИ ОД СЛОБОДА ВО УСЛОВИ НА ПАНДЕМИЈА ОД...

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-Информатор



Активности

ПОТПИШАН МЕМОРАНДУМ ЗА СОРАБОТКА ПОМЕЃУ НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ И ЗДРУЖЕНИЕТО НА НОВИНАРИ 15.05.2019

15.05.2019, Скопје

ПОТПИШАН МЕМОРАНДУМ ЗА СОРАБОТКА ПОМЕЃУ НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ И ЗДРУЖЕНИЕТО НА НОВИНАРИ

Народниот правобранител, г. Иџет Мемети и претседателот на Здружението на новинарите, г. Младен Чадиковски потпишаа Меморандум за соработка чија цел е  подигнување на степенот на заштита на правата на новинарите, зголемување на квалитетот во информирањето на граѓаните, како и соработка на проекти кои имаа за цел промовирање на правата на граѓаните.

„Формализирањето на соработката помеѓу институцијата Народен правобранител и Здружението на новинарите ќе придонесе за поефикасна заштита на правата на медиумските работници, пред се во поглед на слободата на говорот, но и во поглед на добивањето на навремени информации. Со тоа ќе се зголеми и квалитетот во пренесувањето на истите, што е значајно и за граѓаните кои имаат право да бидат навремено и точно информирани“, рече по потпишувањето на меморандумот народниот правобранител г. Иџет Мемети.
Според претседателот на Здружението на новинари г. Младен Чадиковски соработката со Народниот правобранител и во изминатиот период била на високо ниво, но со нејзиното официјализирање таа ќе се зајакне.

„Со денешното потпишување покажуваме дека остварувањето на правата на новинарите не е важно само за нив, туку и за целата јавност. Слободата на говорот, известувањето без цензура ќе го подобри квалитетот во нашата работа, а тоа ќе влијае и врз зголемување на заштитата на правата на граѓаните, истакна претседателот на Здружението на новинари, г. Младен Чадиковски.

Пребарување

Кaлендар на настани

јуни 2020
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog





Посетители online: 2
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија