Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 28.12.2017

  ИНФОРМАЦИЈА ЗА ПРЕЗЕМЕНИТЕ МЕРКИ И КОНСТАТИРАНИТЕ СОСТОЈБИ ОД ПОСТАПУВАЊЕТО ПО...

  повеќе
 • 03.12.2017

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПО ПОВОД МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА ЛИЦАТА СО...

  повеќе
 • 20.11.2017

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПО ПОВОД СВЕТСКИОТ ДЕН НА ДЕТЕТО

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторАктивности

СТУДЕНТИ ОД ПРАВНИОТ ФАКУЛТЕТ „ЈУСТИНИЈАН ПРВИ“ ОД СКОПЈЕ ВО ПОСЕТА НА КАНЦЕЛАРИЈАТА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ 11.05.2017

11.05.2017, Скопје

СТУДЕНТИ ОД ПРАВНИОТ ФАКУЛТЕТ „ЈУСТИНИЈАН ПРВИ“ ОД СКОПЈЕ ВО ПОСЕТА НА КАНЦЕЛАРИЈАТА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ

Заменик народниот правобранител г-ѓа Васка Бајрамовска оствари средба со студенти на Правниот факултет Јустинијан Први при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“-Скопје, на која ги запозна со улогата, мандатот и надлежностите на Народниот правобранител во промоција, превенција и заштита на човековите слободи и права, со посебен акцент на новите надлежности на Народниот правобранител, согласно измените и дополнувањата на Законот за народниот правобранител.

Студентите покажаа интерес за начинот на утврдување на повреда на определено право, мерките кои Народниот правобранител може да ги преземе, како и за постапувањето на органите по интервенциите на Народнио правобранител. Исто така,  студентите покажаа онстерес за начинот на заштитата на правата на ранливите групи (жени, деца, лица со посебни потреби), за правата на лицата лишени од слобода и  за заштита од дискриминација.Во тој контекст беа информирани за работата на одделот за заштита на деца и лица со попреченост, одделот за заштита од дискриминација и за Националниот превентивен механизам, во рамките на институцијата Народен правобранител.


Пребарување

Кaлендар на настани

февруари 2018
П В С Ч П С Н
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 1
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија