Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 08.04.2021

  0800 88 500 БЕСПЛАТНА СОС ЛИНИЈА ЗА ДЕЦА, ОТВОРЕНА ВО КАНЦЕЛАРИЈАТА НА НАРОДНИОТ...

  повеќе
 • 02.04.2021

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПО ПОВОД 2 АПРИЛ СВЕТСКИОТ ДЕН ЗА ПОДИГАЊЕ...

  повеќе
 • 01.03.2021

  С О О П Ш Т Е Н И Е

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторАктивности

 • РАБОТЕН ОНЛАЈН СОСТАНОК НА КАНЦЕЛАРИИТЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ И УНХЦР ЗА РЕАЛИЗАЦИЈА НА ПРОЕКТОТ ЗА 2021 ГОДИНА

  05.04.2021

  Народниот правобранител, г.Насер Зибери и заменик-народниот правобранител, г-ѓа Васка Бајрамовска-Мустафа, одржаа онлајн состанок со претставничката на Канцеларијата на Високиот комесаријат зе бегалци при...

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г.НАСЕР ЗИБЕРИ ЈА ОТВОРИ КОНФЕРЕНЦИЈАТА НА ТЕМА „ДАЛИ И ЗОШТО ЗАКОНОДАВЕЦОТ ГИ ЗАБОРАВИ РЕФОРМИТЕ ВО СЕМЕЈНОТО ПРАВО“

  17.03.2021

  „Да се зборува за семејното право е голем предизвик, барем за мене лично, од причина што во мојата кариера еден период имав можност да раководам ресор кој е директно поврзан со прашањата што ја регулираат оваа...

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г.НАСЕР ЗИБЕРИ СЕ СРЕТНА СО ПРЕТСТАВНИЦИ НА КАНЦЕЛАРИЈАТА НА СОВЕТОТ НА ЕВРОПА ВО СКОПЈЕ

  26.02.2021

  Народниот правобранител, г.Насер Зибери оствари средба со претставници на канцеларијата на Советот на Европа во Скопје предводена од оперативната директорка – на Програмската канцеларија во Скопје г-ѓа Лелја...

  повеќе
 • СРЕДБА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ СО ПРЕТСТАВНИЦИ НА НЕВЛАДИНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ

  24.02.2021

  „Соработката со невладиниот сектор/граѓанските организации е од исклучителна важност за институцијата Народен правобранител во сите сегменти, посебно во делот на функционирање на Механизмот за граѓанската...

  повеќе
 • ДОБРАТА СОРАБОТКА СО СТРАНСКИТЕ ПРЕТСТАВНИШТВА ВО ЗЕМЈАТА ВАЖНА ЗА ИНСТИТУЦИЈАТА ОМБУДСМАН-ЗАКЛУЧЕНО НА СРЕДБАТА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ И АМАСАДОРКАТА НА ОБЕДИНЕТОТО КРАЛСТВО

  23.02.2021

  Во рамките на редовните средби со амбасадорите акредитирани во Република Северна Македонија, народниот правобранител, г.Насер Зибери оствари средба со британската амбасадорка во земјава Н.Е Рејчел Галовеј.

  повеќе
 • РАБОТНА СРЕДБА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г. НАСЕР ЗИБЕРИ СО ЗАМЕНИЦИТЕ ОД ЦЕНТРАЛНАТА И ПОДРАЧНИТЕ КАНЦЕЛАРИИ

  16.02.2021

  Тимска работа, меѓусебна координација, размена на мислења и заедничко утврдување на ставови за значајни прашања кои се однесуваат на заштитата на правата на граѓаните, се главните поетни кои произлегоа од...

  повеќе
 • СРЕДБА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г. НАСЕР ЗИБЕРИ СО АМБАСАДОРОТ НА РЕПУБЛИКА АЛБАНИЈА ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА, Н.Е. ФАТОС РЕКА

  10.02.2021

  Народниот правобранител г.Насер Зибери оствари средба со амбасадорот на Република Албанија во Република Северна Македонија Н.Е. Фатос Река, на која амбасадорот му го честиташе изборот на оваа функција, и воедно...

  повеќе
 • РАЗМЕНА НА ИСКУСТВА НА ОМБУДСМАНИТЕ ЗА ДЕЦА, ВО ВРСКА СО ЗАШТИТАТА НА ПРАВАТА НА ДЕТЕТО ВО ЈАДРАНСКО-ЈОНСКОТО ПОДРАЧЈЕ

  24.08.2020

  Заменичката народен правобранител, г-ѓа Васка Б-Мустафа и државната советничка од Одделението за заштита на правата на децата и лица со попреченост, г-ѓа Весна Костиќ, учествуваа на онлајн (електронски)...

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г.ИЏЕТ МЕМЕТИ УЧЕСТВУВАШЕ НА ТРКАЛЕЗНА МАСА ЗА ЧОВЕКОВИТЕ ПРАВА ВО СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО ПРЕСРЕТ НА ОТВОРАЊЕТО НА ПРИСТАПНИТЕ ПРЕГОВОРИ СО ЕУ

  08.07.2020

  „На денешниот настан, говорејќи за основните права со кои се утврдуваат минимум стандарди за осигурување на достоинствено однесување кон секоја индивидуа, уште еднаш се потсетуваме колку е потребна и колку е...

  повеќе
 • СРЕДБА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г.ИЏЕТ МЕМЕТИ СО Г.РАЈНЕР ДЕВИЛ ТИМ ЛИДЕРОТ НА ПРОЕКТОТ ЗА ПОДДРШКА НА ПРАВОСУДНИОТ СЕКТОР

  09.06.2020

  Народниот правобранител г.Иџет Мемети се сретна со г.Рајнер Девил, судија на Апелационен суд во Германија, кој е тим лидер на проектот „Поддршка на реформите во правосудниот сектор“, финансиран од Европската...

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ СПРОВЕДЕ ИСТРАЖУВАЊЕ ЗА СОГЛЕДУВАЊЕ НА СОСТОЈБАТА СО ОСТВАРУВАЊЕТО НА ПРАВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕ НА ДЕЦАТА СО ПОСЕБНИ ОБРАЗОВНИ ПОТРЕБИ ВО ОСНОВНИТЕ УЧИЛИШТА

  14.05.2020

  Со цел да се согледа каква е состојбата со остварувањето на правото на образование на децата со посебни потреби во основните училишта, Народниот правобранител спроведе истражување со кое беа опфатени сите...

  повеќе
 • РОМСКАТА ЖЕНА ВО 21 ВЕК – МОЖНОСТИ, ПРИДОНЕСИ И ПРЕДИЗВИЦИ

  07.03.2020

  Заменичката на народниот правобранител, г-ѓа Васка Б-Мустафа, учествуваше на Панел дискусијата која во пресрет на Денот на жената 8- ми март се одржа во ЕУ куќа (EU house) во Скопје, а организиран од...

  повеќе
 • СРЕДБА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ СО АМБАСАДОРКАТА НА САД ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МAКЕДОНИЈА

  05.02.2020

  Народниот правобранител, г. Иџет Мемети оствари средба со амбасадорката на Соединетите Американски Држави во Република Северна Македонија, н.е. Кејт Мари Брнз.

  повеќе
 • „ХУМАНА ПРИКАЗНА“ - ТЕАТАРСКА ПРЕТСТАВА ЗА ЗАПОЗНАВАЊЕ НА ГРАЃАНИТЕ СО МАНДАТОТ И НАДЛЕЖНОСТИТЕ НА ИНСТИТУЦИЈАТА НАРОДЕН ПРАВОБРАНИТЕЛ

  07.12.2019

  Во Младинскиот Културен Центар во Скопје, во киното „Фросина“ се одржа премиера на претставата „Хумана Приказна“, како дел од проектот „Мој Омбудсман-театарот како метод за зголемување на основните човекови...

  повеќе
 • СТУДЕНТИ ОД ДРЖАВНИОТ УНИВЕРЗИТЕТ ВО ТЕТОВО ОДРЖАА ПРАКТИЧНА НАСТАВА ПО ПРЕДМЕТОТ ЧОВЕКОВИ ПРАВА ВО КАНЦЕЛАРИЈАТА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ

  05.12.2019

  Студенти од втора година на Правниот факултет при Држаниот Универзитет во Тетово, во рамките на наставната програма одржаа практична настава по предметот Човекови права, во канцеларијата на Народниот...

  повеќе
 • ОДБЕЛЕЖАН МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА ЛИЦАТА СО ПОПРЕЧЕНОСТ

  03.12.2019

  Со презентација на состојбата со остварување на правото на образование на децата со посебни потреби во основните училишта во скопскиот регион, што е дел од Посебен извештај за остварување на правото на...

  повеќе
 • ПОД МОТОТО „СИТЕ СМЕ = ВО ПРАВАТА“ ОДБЕЛЕЖАН СВЕТСКИОТ ДЕН НА ДЕТЕТО И 30 ГОДИШНИНАТА ОД УСВОЈУВАЊЕТО НА КОНВЕНЦИЈАТА ЗА ПРАВАТА НА ДЕТЕТО

  20.11.2019

  „Денес, се одбележува Светскиот ден на детето, и три децении од усвојувањето на Конвенцијата за правата на детето од страна на Генералното собрание на Обединетите Нации.

  повеќе
 • ПРЕТСТАВНИЦИ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ УЧЕСТВУВАА НА ЈАВНА РАСПРАВА ЗА ЗАЕДНИЧКО РОДИТЕЛСТВО

  06.11.2019

  Претставници на Народниот правобранител учествуваа на јавната расправа на тема: Заедничко родителство по разводот, организирана од страна на Комисијата за труд и социјална политика на Собранието на Република...

  повеќе
 • ПРЕТСТАВНИК НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ УЧЕСТВУВАШЕ НА РАСПРАВА ВО СОБРАНИЕТО НА СЕВЕРНА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ПОВРЗАНА СО СЕМЈЕНОТО НАСИЛСТВО

  29.10.2019

  Имплементација на Законот за превенција, спречување, и заштита од семејно насилство, беше тема на дискусија на јавната расправа која се одржа во Комисијата за еднакви можности на жените и мажите на Собранието...

  повеќеПребарување

Кaлендар на настани

април 2021
П В С Ч П С Н
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 1
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија